Menu

HDSP obilježava 2. međunarodni dan sigurnosti pacijenta

HDSP obilježava 2. međunarodni dan sigurnosti pacijenta

HDSP zajedno sa suradnim Društvima za Sigurnost Pacijenta iz Austrije, Švicarske, Njemačke i Brazila obilježava 2.Svjetski Dan Sigurnosti Pacijenta, 17.rujna 2016. prigodnim događanjem www.patient-safety-day.org 

 Međunarodni dan za sigurnost pacijenta

Drugi međunarodni dan za Sigurnost pacijenta: Zajedničko djelovanje za sprečavanje grešaka u primjeni lijekova

Berlin, Zürich, Beč, 23. lipanj 2016. – Na drugom međunarodnom danu za sigurnost pacijenta 17. rujna 2016. tema će biti sigurna primjena lijekova. Taj dan bi želio pobuditi svijest o mogućim rizicima pri uporabi lijekova i načinima kako ih spriječiti. Pod sloganom ˝Zajedničko djelovanje za sprečavanje grešaka u primjeni lijekova˝ pozivamo bolnice, domove za starije i nemoćne, ljekarne, rehabilitacijske centre te ostale zdravstvene organizacije i udruge da pokažu načine kako rizike za pacijenta svesti na minimum. Organizatori austrijsko-njemačko-švicarskog zajedničkog akcijskog dana su Akcijska udruga Sigurnost pacijenta (APS), (Njemačka), Platforma Sigurnost pacijenta (Austrija) i Zaklada Sigurnost pacijenta (Švicarska), a pridruženi partneri su FSP i HDSP.
Primjena lijekova u pogrešnoj dozi ili na pogrešan način, primjena na pogrešnom mjestu ili kombinacija različitih lijekova uz nepoželjne interakcije, sve su ovo pogreške u primjeni lijekova koje su najčešće uzrok tzv. neželjenih događaja povezanih s primjenom lijekova. (Adverste drug reaction ADRs) Posljedice sežu od manjih zdravstvenih poremećaja do smrti pacijenta. ADRs su odgovorne za 5% svih primitaka u bolnicu. Za otprilike 2% ljudi koji su pogođeni one ogu dovesti i do smrtonosnog ishoda. Organizatori dana napominju da je otprilike svaka druga ADR rezultat pogrešne primjene lijekova i da se stoga načelno može spriječiti.
Stariji pacijenti češće podliježu ADR zbog toga što češće koriste više lijekova za zdravstvene tegobe. Osim toga njihov metabolizam se mijenja starenjem što može negativno djelovati na efikasnost i na toleranciju lijekova.
Osim prouzročene štete za pacijentovo zdravlje, neposredno povećanje troškova pogrešne primjene lijekova opterećuje i zdravstveni sustav. ˝Ovaj će se problem još dodatno pogoršati zbog demografskih promjena uzrokovanih starenjem društva.˝ Ovo je primjedba Hedwig François-Kettner, prve predsjednice APS-a- Dr. Brigitte Ettl, predsjednica Platforme Sigurnost pacijenta Austrija i Profesora Dietera Conen, predsjednik Zaklade Sigurnost pacijenta u Švicarskoj napominju da istovremeno postupci u sistemu zdravstvene skrbi postaju sve kompleksniji.
Oni primjećuju: ˝Na žalost, neželjeni događaji se nikad ne mogu potpuno izbjeći, bez obzira na to kolika se pažnja tome posvećuje.˝
Unatoč tome deklarirani cilj je svesti rizike povezane sa primjenom medicinskih proizvoda na minimum. ˝Željeli bismo pokazati da svi mi možemo pomoći kod osvješćivanja preventabilnih rizika povezanih sa primjenom lijekova i povezano s time dalje unaprijediti sigurnost primjene lijekova.˝
Sa kampanjama koje su imale veliku pozornost u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, organizatori zajedno sa svojim partner organizacijama u Hrvatskoj i Brazilu, bi željeli poslati zajedničku poruku: ˝Sigurnost pacijenta mora igrati presudnu ulogu u medicinskim tretmanima.˝
Sve su zdravstvene organizacije u Njemačkoj, Austriji I Švicarskoj i partnerskim zemljama Brazilu i Hrvatskoj stoga pozvane da sudjeluju. Trebale bi pokazati što već poduzimaju kako bi izbjegli različite rizike povezane sa korištenjem lijekova.
Planirane su aktivnosti poput otvorenih dana, panel diskusije , kao i edukacijski informativni događaji i napredne radionice. ˝Ako svi djelujemo zajedno, onda će ugroza za pacijenta u zdravstvenim organizacijama biti svedena na minimum. To će predstavljati važan doprinos za povećanu sigurnost pacijenta ˝naglašavaju organizatori.
Dodatne informacije:
International Patient Safety Day: www.patient-safety-day.org  

Aktionsbündnis Patientensicherheit e.V. (D): www.aps-ev.de ; www.tag-der-patientensicherheit.de  Plattform Patientensicherheit (A): www.plattformpatientensicherheit.at ; www.tagderpatientensicherheit.at  Patient Safety Foundation (CH): www.patientensicherheit.ch ; www.aktionswoche-patientensicherheit.ch 

Kontakti:

  • Germany: Conny Wiebe Franzen, Aktionsbündnis Patientensicherheit e. V. (APS), Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
  • Austria: Nicole Noorwood, Plattform Patientensicherheit, Email : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Switzerland: Petra Seeburger, Patient Safety Foundation, Tel. +41(0)79 274 91 55, Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
na vrh članka
Info for bonus Review William Hill here.

Iz medija o HDSP

Korisni linkovi

SURADNA DRUŠTVA