Menu

Dosadašnje aktivnosti povodom obilježavanja „2. Međunarodnog dana sigurnosti pacijenta“

Dosadašnje aktivnosti povodom obilježavanja „2. Međunarodnog dana sigurnosti pacijenta“

Dosadašnje aktivnosti:

1. Ponedjeljak, 19.rujna 2016. Dom zdravlja Zagreb- Zapad, od 13- 15 sati:

predavanje o Sigurnoj primjeni lijekova ( predavači: Prof. dr. sc. Asja Stipić, dr. sc. Miro Hanževački, prim. dr.sc. Marinko Artuković i mr. sc. Drago Paušek)

2. Specijalna bolnica za plućne bolesti Rockfellerova, 20.rujna 2016.

radionica za pacijente- Ispravna primjena lijekova u pulmologiji, od 12- 14 sati (voditelji: dr. Ostojić i dr. Artuković)

3. Opća bolnica Bjelovar, u tjednu od 19. do 23. rujna 2016. obilježavanje „2. Međunarodnog dana sigurnosti pacijenta" na svim odjelima bolnice u obliku sastanaka sa prijedlozima za poboljšanje terapije i sigurne primjene lijekova, voditeljica Gordana Valpotić, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite

4. Specijalna bolnica za ortopediju- Biograd, Sigurna primjena lijekova kod ortopedskih i fizijatrijskih bolesnika, Lidija Vrkić Grus, dr.med., pomoćnica ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite

Aktivnosti u najavi:
1. KBC Split, radionice - Sigurna primjeni lijekova, voditelj: Prim.mr.sc.dr. Božen Pivalica

2. KBC Rijeka, radionice - Sigurna primjeni lijekova, voditelj: Prof. Larisa Lasari, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite

3. Opća bolnica Pula, radionice - Sigurna primjeni lijekova, kontakt osoba: doc.dr.sc. Irena Hrstić, ravnateljica

4. KBC Zagreb, radionice - Sigurna primjeni lijekova: kontakt osoba: mag.pharm Iva Pavković


 

Iz medija ( Bjelovarski list ):

Hrvatko društvo za sigurnost pacijenta zajedno sa srodnim društvima za sigurnost pacijenta iz Austrije, Njemačke, Švicarske i Brazila obilježilo je 2. Međunarodni dan za sigurnost pacijenta. Inicijativi HDSP kojoj je cilj naglasiti važnost zajedničkog djelovanja u sprječavanju grešaka u primjeni lijekova priključila se i Opća bolnica Bjelovar. Ovim je povodom naglašena važnost podizanja svijesti o mogućim rizicima pri uporabi lijekova i načinima kako ih spriječiti.

-Primjena lijekova u pogrešnoj dozi ili na pogrešan način, primjena na pogrešnom mjestu ili kombinacija različitih lijekova uz nepoželjne interakcije pogreške su u primjeni lijekova koje su najčešći uzrok tzv "neželjenih događaja povezanih s primjenom lijekova". Posljedice sežu od manjih zdravstvenih poremećaja do smrti pacijenata. Najugroženiji su stariji pacijenti koji koriste više lijekova, a njihov metabolizam se mijenja starenjem što može negativno utjecati na efikasnost i na toleranciju lijekova. Osim prouzročene štete za pacijentovo zdravlje, neposredno povećanje troškova pogrešne primjene lijekova opterećuje i zdravstveni sustav - ističu stručnjaci.


 

Kontakti:

  • Germany: Conny Wiebe Franzen, Aktionsbündnis Patientensicherheit e. V. (APS), Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
  • Austria: Nicole Noorwood, Plattform Patientensicherheit, Email : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Switzerland: Petra Seeburger, Patient Safety Foundation, Tel. +41(0)79 274 91 55, Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
na vrh članka
Info for bonus Review William Hill here.

Iz medija o HDSP

Korisni linkovi

SURADNA DRUŠTVA