Menu

3. međunarodni dan sigurnosti pacijenta 2017.g.

3. međunarodni dan sigurnosti pacijenta 2017.g.

Hrvatsko društvo za sigurnost pacijenta zajedno sa suradnim Društvima za Sigurnost Pacijenta iz Austrije, Švicarske, Njemačke, Brazila i Argentine obilježava 3. međunarodni dan sigurnosti pacijenta http://www.patient-safety-day.org/index.html ; www.hdsp.hr 

Međunarodni dan za sigurnost pacijenta je 17. rujna i obilježavamo ga svake godine prigodnim aktivnostima svih dionika u sustavu zdravstvene zaštite.

Ovogodišnji moto je „Šutnja je opasna" istaknut je s namjerom da poboljšamo komunikaciju jer su greške u komunikaciji ujedno i najčešći uzrok neželjenih događaja u sustavima zdravstvene zaštite.
Središnja tema 3. Međunarodnog dana sigurnosti za pacijenta je komunikacija u zdravstvu na svim razinama, a osobito:
• komunikacija liječnik – pacijent,
• međusobna komunikacija zdravstvenih djelatnika
Istraživanja pokazuju da komunikacija zauzima 80% našeg vremena. Ako je komunikacija sa drugima dobra, onda smo zadovoljniji i zdraviji. Ukoliko je komunikacija loša, to utječe na naše kognitivne sposobnosti te mentalno i fizičko zdravlje. Dobra komunikacija između liječnika i drugog zdravstvenog osoblja sa pacijentima i njihovim obiteljima značajno poboljšava zdravstvene ishode dok neučinkovitost i neprimjerena komunikacija ugrožava sigurnost pacijenata.
Stoga međunarodni dan ima za cilj promovirati dobru komunikaciju kao iznimno važnu sastavnicu „dobre medicinske prakse". Pacijente treba poticati i omogućiti im da komuniciraju bez straha te iznose vlastita opažanja, potrebe i želje. Zaposlenicima i liderima u sustavu zdravstva treba omogućiti nesmetanu i otvorenu komunikaciju koja je uvjet za uspješnost u pružanju zdravstvenih usluga.
Pozivamo Vas da u svojim zdravstvenim ustanova prigodnim okupljanjima obilježite 3. međunarodni dan sigurnosti za pacijenta!
Okrugli stol o ovoj temi održat će se 18.rujna 2017. pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva.

 

na vrh članka
Info for bonus Review William Hill here.

Iz medija o HDSP

Korisni linkovi

SURADNA DRUŠTVA